Munch
Påska 86 starter fortellingen om Munch. Da ble det bygget et lydtett øvingslokale/studio i kjelleren i Tordenskioldsgate 23 i Kristiansand. Tidlig på høsten 86 er rommet ennå ikke tatt i bruk men d´herrer John Ivar Mykland (vokal/tekster) Rich Morgan Nordskog (trommer/kontorsjef for T23) Alf Steinar Solbakken (gitar/grafisk formgiver) og Lars Roald Aardal (keyboards/lyd) finner ut at de vil starte band. I løpet av desember 86 fylles rommet av elektriske og elektroniske installasjoner. 21 desember 86 har så Munch sin første øving (startet for øvrig klokken 20:10. Dette tidspunktet + dato regnes som da Munch ble konstituert) Vel øving i improvisasjon er vel mer dekkende. Inspirert av band som Swans, Front 242 og Laibach mm for som Mykland uttalte til Puls november 91 "Å frigjøre seg fra alle regler, ta i bruk alle virkemidler, for så å levere alt til selve uttrykket". Noen dager etter i ren ekstase over det som har skjedd booker Nordskog bandet inn på en maraton konsert uten at de andre vet noe. De tar det med fatning og debuterer med tre øvinger og seks dagers eksistens den 27 desember 86 på Kilden i Arendal. På konserten rømte en gravid kvinne og en mann med hund, mens resten av publikum fullførte Munchs første live framstøtt. I april året etter får de endelig med seg Rune Bergstø på bass.
Debut platen ble til etter måneders øving/improvisasjon i det som skulle bli T23 studioet. I September 87 ble et 12 spors studio innkjøpt og kort tid etter var debut platen MUNCH klar. Mens de venter på platene spiller de blant annet en konsert på det velrenomerte kunstmuseet HenieOnstad sentret på Høvikodden utenfor Oslo. Konserten markerte åpningen på en større avantgardeutstilling. Den 1 desember 87 ankommer hele opplaget T23 kontoret. Av disse ble fire eksemplarer sendt til forskjellige plateselskap i håp om platekontrakt utenlands. Det ender med at Dossier i Munchen, Tyskland går av med seieren året etter, og et kontraktforslag fra Sveitsiske Organik blir vraket. Senere tok Franske New Rose kontakt på egenhånd for å få lov til å distribuere T23 i Europa. Tett etter utgivelsen var utdrag å høre på NRK og Sigbjørn Nedland sitt show Pandoras jukeboks. Nedland var nemlig kunde i banken Nordskog jobbet i, slik ble ett av de viktigste kontaktene for Munch opprettet. Han skriver også varmt om dem i lokalavisen Fædrelandsvennen. Rett over nyttår spilte den smått legendariske engelske DJ-en John Peel, låten "100HZ" fra MUNCH i sitt radioshow. En ære svært få norske band kan påkalle seg. I juni 88 drar så Munch til Berlin og skriver under for Dossier. De vil ha en ny mix av lpen før de gir den ut. I juli 88 blir 2 låter spilt inn på nytt samt ett ekstra bonus kutt for cd utgaven.
MEGATAPE er en samling av opptak av improvisasjoner i T23 studioet i løpet av 88. Kassetten kommer ut i 23 eksemplarer og blir solgt ut fortere enn du klarer å stave Munch. Våren 89 går de å brygger på å utgi en live singel, som det ikke blir noe av. I stedet sender de ut en live tape kalt; 1. Improvisasjonsmusikk innspilt i T23 studio mars 89. Disse tapene er nok de vanskeligste å oppdrive i dag for samlere. I denne perioden mellom MUNCH og deres neste album EXCESSIVE MOBILITY, spiller de en del konserter, og improviserer seg framover til nye lydskulpturer. Mange av låtene har utgangspunkt fra Årdals samplinger, som de da improviserer og jammer over. De karakteriserte da også seg selv slik i en artikkel i Rock furore nr 3 "Munch er mer en måte å lage musikk på enn musikkform. Vi er ikke opptatt av musikalske stilarter. Munch er mest snakk om en holdning til det vi gjør."
EXCESSIVE MOBILITY skulle egentlig hete "Krux" som en fellesbetegnelse på det udefinerbare, inntil de så et program på TV om et barn med hypermobile ledd, en sykdom som heter excessive mobility på engelsk. Platen ble distribuert av Voices of Wonder, noe som gjorde det enklere å få tak i albumet for oss i grisgrente strøk av landet. Samtidig ble opplags tallet fordoblet fra forrige album. I mars 90 var de i Oslo og hentet noen eksemplarer til eget bruk, samt for å bli intervjuet av Puls (sto på trykk i nr 4/90). I dette intervjuet innrømmet de at "Det tok oss egentlig fire forsøk og ett år å gjøre den ferdig. I dag er vi glade for at innspillingen drøyde såpass lenge. Det førte til at ting falt mer på plass, at vi kunne føle oss fram og skape forbindelseslinjer mellom låtene." Dette ga seg uttrykk i et album som var mer rocka enn debuten uten å være utpreget kommersiell på noe vis. De hadde beholdt eksperimenteringen, om i en mer nedstrippet versjon. På denne tiden sluttet de å turnere for som de sa "Vi har spilt de samme, gamle låtene på syv-åtte konserter nå." De hadde da også i forkant av utgivelsen vært på NRK TV sitt show ROCK 90 og blitt intervjuet samt spilt låtene "Watching The Light Change" og "Tiamotti" live. I tillegg til disse to spilte de 5 andre låter, alle finnes på utgivelsen MOMENTS OF MOVEMENT. Tiden var inne for å se seg om etter et nytt prosjekt.
Stålfoni skulle være dette nye prosjektet. Tidlig i 1990 fikk de noen kroner fra Kassettavgiftsfondet (Heter nå Fond for Lyd og Bilde) for å gjennomføre et større prosjekt der de ville samle inn lyder fra industrien og sette disse opp mot menneskelige elementer. Bla.a. en forespørssel om å ta opp lyder på Falconbridge nikkelindustriverk ble sendt, men de ble nektet adgang og en god ide måtte skrinlegges. I stedet ble flere av skissene til denne stålfonien innspilt på tape og smått om senn samlet i lag med en rekke andre opptak av datering helt tilbake til 86. De siste opptakene som ble brukt på denne mastertapen dateres til 91. Mastertapen ble til slutt til TREE. Deres tredje album ble til i en stemning som bandet ikke hadde forutsett. Mykland uttalte til Puls nr 11, 1991 at "En mørk og faretruende angst (begynte) å bygge seg opp, med tanke på hva folk der ute forventet av oss. Situasjonen som et fullstendig uavhengig band var ikke lenger vår virkelighet". Stilmessig er da også TREE Munchs mest sprikende utgivelse. Den ble mere ett slags samle album enn et helhetlig album. Til tross for det inneholder også dette albummet låter som definitivt ikke kan omgås den gangen Norges beste musikkverk skal kåres.
Oppløsningen lå å svei i bakhodet på alle som hadde fulgt Munch, så godt det lot seg gjøre, i disse åra. TREE viste et band for første gang uten noen helhet, mål eller utgangspunkt for nye ekspedisjoner i lyd landskaper. Tiden fram mot den endelig avgjørelsen ble brukt til å påbegynne arbeidet med å samle inn video opptak av Munch. Vistnok inneholder dette Munch video arkivet over 15 timer med materiale. Planene var mange og selskapet dBut sa seg villig til å gjøre et helhjertet forsøk på å sette sammen en Munch video. Arbeidet ble skrinlagt langt om lenge etterpå av økonomiske årsaker, men det er lov å håpe... Nok om det. De hadde ennå noen live spillinger her og der, platene solgte godt og ideen om en live plate begynte å dukke opp igjen. Samtidig begynte de forskjellige medlemmene å bevandre seg i så forskjellige musikalske rettninger at den endelige dødsdommen ikke kunne utsettes lengere. Sin tredje siste konsert var på Puls sitt 150 nummers jubileumskonsert på Rockefeller i Oslo 16/11-91. Her spilte de "Addicted" og "Summers Over" og gikk av igjen for å bli intervjuet av NRK TV som overførte konserten. 6/12-91 var de tilbake på Rockefeller og hadde sin avskjedskonsert. Denne ble i sin helhet tatt opp, både på video og på tape, og utgitt som albummet LIVE. Munch gikk inn i historien den 21 desember 91 klokken 20:10, nøyaktig 5 år etter starten, på sekundet.
En eller annen gang før de sa takk for seg gjorde de en uutgitt demo med Eldbjørg. Hvem hun er og hvorfor det ikke ble noe mer av dette samarbeidet er uvist.
Ex-Muncherne dukket nå opp i flere forskjellige sammenhenger. Mykland har vel gjort seg mest bemerket med sitt nye prosjekt Kristiansand Kunst Kommando (KKK). En performence gruppering som like ofte gjør performences som konserter eller for den slags skyld gir ut musikk/lyd på plate. De har noen få utgivelser å se tilbake på. De har blant annet opptrått flere ganger på Quart festivalen i Kristiansand. Deres video "Kasematten" som finnes på video samleren A GOLDEN SHOWER FROM NORWAY, hadde premierevisning under Ultima festivalen i 93. I KKK finner vi også Munchs faste live mixer Harald Hempel og Munchs lysmester Jarle Johanssen. Mykland har også jobbet for Jo Strømgrens kompani og session musiker for FukTono Aardal. Solbakken har vært med i KKK siden 93 som lyd designer. Senere også komponist. Etter Munch begynte han å spille i lag med Bente-Lill Viste (aka Lily i Lily & the Gigolos) og ikke minst for Jo Strømgrens kompani og Riksteatret. Mye innvolvert i Quart festivalen fram til 98. Han jobber også som lydmann for NRK og har vært session musiker for FukTono. Han har vært med å lage soundtracket til filmen The Man Who Sold the World av Thomas Aardal og musikken til det prisbelønte radiohørespillet "Pikekyss". Solbakken fortsatte sin kunstneriske karriere innen malerkunst, design og foto, noe som hadde resultert i flere nydelige covere for Munch. Før Munch hadde han bl.a. spilt og syngt i Done is done. De medvirket på samleren DEPEND ON A FEW THINGS (hvor han også sto for covret). Han sto også kreditert for visual effects på Lily & the Gigolos - Secret (RCA PL 70486) LP 82 og laget covret på A Trip Outside (Tatra TAT 014) cd 93. Har de senere årene jobbet for Quart festivalen i tillegg til å gjøre flere platecovre, bl.a. for Hilde Hefte og Wolfvoice. Nordskog ble med i Blått tog som bassist. Bandet fikk æren av å utgi T23s siste utgivelse i form av en cd singel. Musikalskt er de beskrevet som et samtidsjazzrock band, hva nu enn det betyr. Etter noen utgivelser til ble bandet oppløst. Nordskog ble nå trommeslager i Circus Gilmore. Etter noen utgivelser og konserter ble også det orkestret pensjonert i år 2000. Nordskog var før Circus Gilmores oppløsning, med å starte Black Bone Chapel vinteren 99. De er beskrevet som ”Rå rockabilly med tøft og truende sound”. Både Circus Gilmore og Black Bone Chapel har flere opptredner på Quart festivalen bak seg. Han har også spilt i Change-2 Orchestra, et alternativt soundtrack band med film influenser. Bergstø sto for grafikken på Rolf Gupta sin utgivelse Chiaroscuro CD-rom i 2001. Bergstø har ellers laget film og er webprodusent for Agder kunstnersenter. Aardal har etter Munch jobbet innenfor teater som lyddesigner og lysdesigner, samt som studiomusiker. Sto også for lyden på kortfilmen Ikaros i 1999. Har de senere årene jobbet for Quart festivalen.
Diskografi; Munch:
1) Munch (T23 001) LP 1987. Presset i 500 eksemplarer. Senere gjenutgitt på CD av Tatra (TAT 012) i 1993.
2) Munch (Dossier ST 7560) LP. Finnes både på klar vinyl og på svart vinyl. 1988 (Utgitt i Tyskland). Presset i 1000 eksemplarer. Også som CD. Denne utgaven har remiksede låter samt 2 nyinnspillinger + en låt mer enn original utgivelsen på T23. CD utgaven har et ekstrabonus kutt i forhold til vinyl utgaven på Dossier.
3) Megatape (T23 MC 001) MC i 23 eksemplarer 1988. Utdrag fra denne finnes på Moments of movement utgivelsen.
4) 1 (T23 MC 002) MC 1989. Innspilt live i T23 studios mars 1989. Ble kun solgt til folk som sendte en femti lapp til T23 adressen og ba om en kassett.
5) diverse artister - T23 (T23 88-004) LP 1989 inkluderte Munch med låta To tette.
6) diverse artister - Dossiers II (Dossier DLP 7546) LP på klar vinyl 1989 (Utgitt i Tyskland) inkluderte Munch med låta Astral scooter.
7) Excessive mobility (T23 LP 006) LP med tekst ark 1990. Presset i 1000 eksemplarer. Skulle bli gjenutgitt på CD av Tatra (TAT 013), men det skjedde aldri.
8) Tree (T23 008) CD 1991. Presset i 1000 eksemplarer.
9) diverse artister - Serious Statements & Silly Symphonies (dbut 003/ThB nett 005) MC 1991 inkluderte Munch med låta Stranger.
10) diverse artister - Pro-motion & Pleasure (dbut 006/ThB nett 006) MC 1991 inkluderte Munch med låta Stranger (?)
11) Dreams & Dances (dbut LOOP 23) MC. Muligens kopiert i så mange som 200 eksemplarer. Demo laget av Runar Hodne. Utdrag fra denne finnes på Moments of Movement utgivelsen.
12) Moments of Movement (dbut 004/ThB nett 007) dobbel MC 1992. Diverse live og demo opptak. Inneholder bl.a. utdrag fra Megatape.
13) Live (Tatra TAT 012) CD 1992. Opptak fra deres avskjedskonsert på Rockefeller, Oslo 6/12-91.
14) diverse artister - A Golden Shower From Norway (Bootleg) VHS PAL video 1993. Inkluderte video av Munch med låten Stranger. Denne utgivelsen er offisiell og utgitt av Bootleg i Oslo, altså IKKE en bootleg.
Diskografi; Bootleg: I tillegg finnes det flere bootleg taper ute å går. Undertegnede har kun sett disse konsertene på bootleg lister; Bergen, 14/10-89 og Bergen 17/10-89. I tillegg finnes deres to NRK TV opptredener på både video og tape lister.
Diskografi; Solo utflukter:
1) diverse artster - Depend On a Few Things (Anaerob tapes 01) MC 1984. På denne medvirket Done Is Done med låten Did you. Solbakken laget i tillegg coveret til denne utgivelsen. Coveret finnes i to forskjellige versjoner, der forskjellen er at det som er svart på den ene er hvitt på den andre og det samme for hvitt.
2) diverse artister - Rock furore CD 1 (Rock furore RFCD 1) CD 1992 som fulgte med magasinet Rock furore nr 17/91. På denne hadde Kristiansand kunst kommando med låten Cybercamels.
3) diverse artister - A Golden Shower From Norway (Bootleg) VHS PAL video 1993. Inkluderte video av Kristiansand kunst kommando med låten Kasematten. Denne utgivelsen er offisiel og utgitt av Bootleg i Oslo, altså IKKE en bootleg.
4) A trip outside - A trip outside (Tatra TAT 014) CD 1993. A trip outside er ett soloprosjekt for Ivar Mykland (eller ett KKK prosjekt hvor kun Mykland bidrar ?). Coveret laget av Alf Solbakken. Dette er uansett Mykland solo hvor han spiller Kristiansand Kunst Kommando komposisjoner. På A trip outside er det en ny versjon av Cybercamels i forhold til bidraget på Rock furore nr 17.
5) Blått tog - Hun reiser, reiser/Enden er nær (T23 009) CD single 1993.
6) diverse artister - We´ll Sail Out Far...Maybe A Little Too Far... (Apartment Records aparec004) dobbel LP + 7" 1996. Inkluderer Origami Replika med låten Lament 14 902/Myklands tale. Denne inkluderer vokal av Ivar Mykland.
7) Circus Gilmore – Jarka EP (Lundbergs MusikkSelskap LMS 008) 7” ps blå vinyl 1997
8) Bergmund Waal Skaslien - Soundoff (Turn Left Productions EUCD15) CD 1997 hvor Lars Aardal medvirker som studiomusiker.
9) Circus Gilmore – Hage i november (Lundbergs MusikkSelskap LMS 009) MC 1998
10) Blått tog – Chicken Tonight (Lundbergs MusikkSelskap LMS 016) MC 1998
11) Circus Gilmore – Tre på natta (Lundbergs MusikkSelskap LMS 019) 7” ps EP 1999
12) Circus Gilmore – Doctors Tail (Lundbergs MusikkSelskap LMS 022) CD 2000
13) diverse artister - ASYD VINYL (Krank diskoz ) dobbel LP juli 2000. Inkluderer Black Bone Chapel med en versjon av låten Swan Lee på denne tribute samler for Syd Barret.
14) Black Bone Chapel / Ring – Splitt 10” (Krank diskoz/Panikk fabrikk KRA023) 10” ps EP i 100 nummererte eksemplarer 2000
15) Rolf Gupta, Ikaros Kringkastingorkesteret, Avanti Kammerorkester - Chiaroscuro (Aurora ACD 5027) CD-rom 2001.
16) Change-2 Orchestra – Change-2 The Soundtrack (Change-2 Records ) CD
17) Black Bone Chapel – Born Bastard (Krank diskoz ) CD 2003
18) In The Woods - Live at the Caledonian (KARMAKOSMETIX/Prophecy Productions ) Trippel CD 2003 (den tredje CDen i denne utgivelsen er en samler med tittelen KARMAKOSMETIX PROMO SAMPLER, som inneholder diverse band fra Kristiansand, der iblant Black Bone Chapel med låten I Can Cry.)
19) Black Bone Chapel – Live At The Farm ( ) CD
Diskografi; Munch cover versjoner:
1) diverse artister - Jeg gleder meg til år 2000 (Sonet/Universal SCD 15131) CD 1999 som inkluderer Perculator med en cover versjon av Addicted
2) Perculator – Sergeant major (dBut ndbut 021) CD 2001. Gjenutgitt på XIII Bis Records (640003 2) CD Frankrike 2002. Inkluderer en cover versjon av Addicted
3) Red Harvest - Antipax mundial total (Red Harvest) DL EP august 2003 som inkluderer en cover versjon av Addicted
Annet
Folkene bak CrapTV jobber nå med å lage en DVD hvor Munch og T-23 relaterte videoer og intervjuer vil være med. Mer informasjon når den blir gitt ut. I mellomtiden kan man lese om prosjektet her. Nå har det dukket opp noen videoer med Munch på YouTube. Det er to konsertklipp fra Rockefeller, Oslo som du finner her og her og to klipp fra en konsert på Folken, Stavanger som du finner her og her. Biografi på Munch med diskografi forefinnes her. Diskografi finner man også her.
Kilder; En rekke utklipp fra Puls og Rock furore, T23 presseskriv, T23 jubileumshefte, brev + mail fra Rich Morgan Nordskog, Tatra sin web side, uoffisiel Munch web side, utgivelsene og samtaler med flere personer på dbut og deres backkatalog web side og mailer fra Rune Tengs i CrapTV.
Takk til alle. Hvis noen er glemt så ta kontakt, også hvis noen har oppdateringer eller korrigeringer til artikkelen og/eller discografien. Hvis noen kan skaffe meg original eller kopi av Megatape og Dreams & Dances blir vi nok enig om pris.
Av Tore Stemland
Denne artikkelen sto først på trykk i Fanz magazine #3 (1999). Her er ikke minst diskografien på solo utflukter betydelig utvidet. Oppdatert desember 2017.
Andre ting som burde interessere hardcore Munch fans; #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8 #9 #10 #11 #12 #13 #14 #15 (#15 - På konsert finnes det en låt med Black Bone Chappel. På video finnes det 3 låter med samme band. På konsert er det også opptak av Passsengers.)
Debut platen ble til etter måneders øving/improvisasjon i det som skulle bli T23 studioet. I September 87 ble et 12 spors studio innkjøpt og kort tid etter var debut platen MUNCH klar. Mens de venter på platene spiller de blant annet en konsert på det velrenomerte kunstmuseet HenieOnstad sentret på Høvikodden utenfor Oslo. Konserten markerte åpningen på en større avantgardeutstilling. Den 1 desember 87 ankommer hele opplaget T23 kontoret. Av disse ble fire eksemplarer sendt til forskjellige plateselskap i håp om platekontrakt utenlands. Det ender med at Dossier i Munchen, Tyskland går av med seieren året etter, og et kontraktforslag fra Sveitsiske Organik blir vraket. Senere tok Franske New Rose kontakt på egenhånd for å få lov til å distribuere T23 i Europa. Tett etter utgivelsen var utdrag å høre på NRK og Sigbjørn Nedland sitt show Pandoras jukeboks. Nedland var nemlig kunde i banken Nordskog jobbet i, slik ble ett av de viktigste kontaktene for Munch opprettet. Han skriver også varmt om dem i lokalavisen Fædrelandsvennen. Rett over nyttår spilte den smått legendariske engelske DJ-en John Peel, låten "100HZ" fra MUNCH i sitt radioshow. En ære svært få norske band kan påkalle seg. I juni 88 drar så Munch til Berlin og skriver under for Dossier. De vil ha en ny mix av lpen før de gir den ut. I juli 88 blir 2 låter spilt inn på nytt samt ett ekstra bonus kutt for cd utgaven.
MEGATAPE er en samling av opptak av improvisasjoner i T23 studioet i løpet av 88. Kassetten kommer ut i 23 eksemplarer og blir solgt ut fortere enn du klarer å stave Munch. Våren 89 går de å brygger på å utgi en live singel, som det ikke blir noe av. I stedet sender de ut en live tape kalt; 1. Improvisasjonsmusikk innspilt i T23 studio mars 89. Disse tapene er nok de vanskeligste å oppdrive i dag for samlere. I denne perioden mellom MUNCH og deres neste album EXCESSIVE MOBILITY, spiller de en del konserter, og improviserer seg framover til nye lydskulpturer. Mange av låtene har utgangspunkt fra Årdals samplinger, som de da improviserer og jammer over. De karakteriserte da også seg selv slik i en artikkel i Rock furore nr 3 "Munch er mer en måte å lage musikk på enn musikkform. Vi er ikke opptatt av musikalske stilarter. Munch er mest snakk om en holdning til det vi gjør."
EXCESSIVE MOBILITY skulle egentlig hete "Krux" som en fellesbetegnelse på det udefinerbare, inntil de så et program på TV om et barn med hypermobile ledd, en sykdom som heter excessive mobility på engelsk. Platen ble distribuert av Voices of Wonder, noe som gjorde det enklere å få tak i albumet for oss i grisgrente strøk av landet. Samtidig ble opplags tallet fordoblet fra forrige album. I mars 90 var de i Oslo og hentet noen eksemplarer til eget bruk, samt for å bli intervjuet av Puls (sto på trykk i nr 4/90). I dette intervjuet innrømmet de at "Det tok oss egentlig fire forsøk og ett år å gjøre den ferdig. I dag er vi glade for at innspillingen drøyde såpass lenge. Det førte til at ting falt mer på plass, at vi kunne føle oss fram og skape forbindelseslinjer mellom låtene." Dette ga seg uttrykk i et album som var mer rocka enn debuten uten å være utpreget kommersiell på noe vis. De hadde beholdt eksperimenteringen, om i en mer nedstrippet versjon. På denne tiden sluttet de å turnere for som de sa "Vi har spilt de samme, gamle låtene på syv-åtte konserter nå." De hadde da også i forkant av utgivelsen vært på NRK TV sitt show ROCK 90 og blitt intervjuet samt spilt låtene "Watching The Light Change" og "Tiamotti" live. I tillegg til disse to spilte de 5 andre låter, alle finnes på utgivelsen MOMENTS OF MOVEMENT. Tiden var inne for å se seg om etter et nytt prosjekt.
Stålfoni skulle være dette nye prosjektet. Tidlig i 1990 fikk de noen kroner fra Kassettavgiftsfondet (Heter nå Fond for Lyd og Bilde) for å gjennomføre et større prosjekt der de ville samle inn lyder fra industrien og sette disse opp mot menneskelige elementer. Bla.a. en forespørssel om å ta opp lyder på Falconbridge nikkelindustriverk ble sendt, men de ble nektet adgang og en god ide måtte skrinlegges. I stedet ble flere av skissene til denne stålfonien innspilt på tape og smått om senn samlet i lag med en rekke andre opptak av datering helt tilbake til 86. De siste opptakene som ble brukt på denne mastertapen dateres til 91. Mastertapen ble til slutt til TREE. Deres tredje album ble til i en stemning som bandet ikke hadde forutsett. Mykland uttalte til Puls nr 11, 1991 at "En mørk og faretruende angst (begynte) å bygge seg opp, med tanke på hva folk der ute forventet av oss. Situasjonen som et fullstendig uavhengig band var ikke lenger vår virkelighet". Stilmessig er da også TREE Munchs mest sprikende utgivelse. Den ble mere ett slags samle album enn et helhetlig album. Til tross for det inneholder også dette albummet låter som definitivt ikke kan omgås den gangen Norges beste musikkverk skal kåres.
Oppløsningen lå å svei i bakhodet på alle som hadde fulgt Munch, så godt det lot seg gjøre, i disse åra. TREE viste et band for første gang uten noen helhet, mål eller utgangspunkt for nye ekspedisjoner i lyd landskaper. Tiden fram mot den endelig avgjørelsen ble brukt til å påbegynne arbeidet med å samle inn video opptak av Munch. Vistnok inneholder dette Munch video arkivet over 15 timer med materiale. Planene var mange og selskapet dBut sa seg villig til å gjøre et helhjertet forsøk på å sette sammen en Munch video. Arbeidet ble skrinlagt langt om lenge etterpå av økonomiske årsaker, men det er lov å håpe... Nok om det. De hadde ennå noen live spillinger her og der, platene solgte godt og ideen om en live plate begynte å dukke opp igjen. Samtidig begynte de forskjellige medlemmene å bevandre seg i så forskjellige musikalske rettninger at den endelige dødsdommen ikke kunne utsettes lengere. Sin tredje siste konsert var på Puls sitt 150 nummers jubileumskonsert på Rockefeller i Oslo 16/11-91. Her spilte de "Addicted" og "Summers Over" og gikk av igjen for å bli intervjuet av NRK TV som overførte konserten. 6/12-91 var de tilbake på Rockefeller og hadde sin avskjedskonsert. Denne ble i sin helhet tatt opp, både på video og på tape, og utgitt som albummet LIVE. Munch gikk inn i historien den 21 desember 91 klokken 20:10, nøyaktig 5 år etter starten, på sekundet.
En eller annen gang før de sa takk for seg gjorde de en uutgitt demo med Eldbjørg. Hvem hun er og hvorfor det ikke ble noe mer av dette samarbeidet er uvist.
Ex-Muncherne dukket nå opp i flere forskjellige sammenhenger. Mykland har vel gjort seg mest bemerket med sitt nye prosjekt Kristiansand Kunst Kommando (KKK). En performence gruppering som like ofte gjør performences som konserter eller for den slags skyld gir ut musikk/lyd på plate. De har noen få utgivelser å se tilbake på. De har blant annet opptrått flere ganger på Quart festivalen i Kristiansand. Deres video "Kasematten" som finnes på video samleren A GOLDEN SHOWER FROM NORWAY, hadde premierevisning under Ultima festivalen i 93. I KKK finner vi også Munchs faste live mixer Harald Hempel og Munchs lysmester Jarle Johanssen. Mykland har også jobbet for Jo Strømgrens kompani og session musiker for FukTono Aardal. Solbakken har vært med i KKK siden 93 som lyd designer. Senere også komponist. Etter Munch begynte han å spille i lag med Bente-Lill Viste (aka Lily i Lily & the Gigolos) og ikke minst for Jo Strømgrens kompani og Riksteatret. Mye innvolvert i Quart festivalen fram til 98. Han jobber også som lydmann for NRK og har vært session musiker for FukTono. Han har vært med å lage soundtracket til filmen The Man Who Sold the World av Thomas Aardal og musikken til det prisbelønte radiohørespillet "Pikekyss". Solbakken fortsatte sin kunstneriske karriere innen malerkunst, design og foto, noe som hadde resultert i flere nydelige covere for Munch. Før Munch hadde han bl.a. spilt og syngt i Done is done. De medvirket på samleren DEPEND ON A FEW THINGS (hvor han også sto for covret). Han sto også kreditert for visual effects på Lily & the Gigolos - Secret (RCA PL 70486) LP 82 og laget covret på A Trip Outside (Tatra TAT 014) cd 93. Har de senere årene jobbet for Quart festivalen i tillegg til å gjøre flere platecovre, bl.a. for Hilde Hefte og Wolfvoice. Nordskog ble med i Blått tog som bassist. Bandet fikk æren av å utgi T23s siste utgivelse i form av en cd singel. Musikalskt er de beskrevet som et samtidsjazzrock band, hva nu enn det betyr. Etter noen utgivelser til ble bandet oppløst. Nordskog ble nå trommeslager i Circus Gilmore. Etter noen utgivelser og konserter ble også det orkestret pensjonert i år 2000. Nordskog var før Circus Gilmores oppløsning, med å starte Black Bone Chapel vinteren 99. De er beskrevet som ”Rå rockabilly med tøft og truende sound”. Både Circus Gilmore og Black Bone Chapel har flere opptredner på Quart festivalen bak seg. Han har også spilt i Change-2 Orchestra, et alternativt soundtrack band med film influenser. Bergstø sto for grafikken på Rolf Gupta sin utgivelse Chiaroscuro CD-rom i 2001. Bergstø har ellers laget film og er webprodusent for Agder kunstnersenter. Aardal har etter Munch jobbet innenfor teater som lyddesigner og lysdesigner, samt som studiomusiker. Sto også for lyden på kortfilmen Ikaros i 1999. Har de senere årene jobbet for Quart festivalen.
Diskografi; Munch:
1) Munch (T23 001) LP 1987. Presset i 500 eksemplarer. Senere gjenutgitt på CD av Tatra (TAT 012) i 1993.
2) Munch (Dossier ST 7560) LP. Finnes både på klar vinyl og på svart vinyl. 1988 (Utgitt i Tyskland). Presset i 1000 eksemplarer. Også som CD. Denne utgaven har remiksede låter samt 2 nyinnspillinger + en låt mer enn original utgivelsen på T23. CD utgaven har et ekstrabonus kutt i forhold til vinyl utgaven på Dossier.
3) Megatape (T23 MC 001) MC i 23 eksemplarer 1988. Utdrag fra denne finnes på Moments of movement utgivelsen.
4) 1 (T23 MC 002) MC 1989. Innspilt live i T23 studios mars 1989. Ble kun solgt til folk som sendte en femti lapp til T23 adressen og ba om en kassett.
5) diverse artister - T23 (T23 88-004) LP 1989 inkluderte Munch med låta To tette.
6) diverse artister - Dossiers II (Dossier DLP 7546) LP på klar vinyl 1989 (Utgitt i Tyskland) inkluderte Munch med låta Astral scooter.
7) Excessive mobility (T23 LP 006) LP med tekst ark 1990. Presset i 1000 eksemplarer. Skulle bli gjenutgitt på CD av Tatra (TAT 013), men det skjedde aldri.
8) Tree (T23 008) CD 1991. Presset i 1000 eksemplarer.
9) diverse artister - Serious Statements & Silly Symphonies (dbut 003/ThB nett 005) MC 1991 inkluderte Munch med låta Stranger.
10) diverse artister - Pro-motion & Pleasure (dbut 006/ThB nett 006) MC 1991 inkluderte Munch med låta Stranger (?)
11) Dreams & Dances (dbut LOOP 23) MC. Muligens kopiert i så mange som 200 eksemplarer. Demo laget av Runar Hodne. Utdrag fra denne finnes på Moments of Movement utgivelsen.
12) Moments of Movement (dbut 004/ThB nett 007) dobbel MC 1992. Diverse live og demo opptak. Inneholder bl.a. utdrag fra Megatape.
13) Live (Tatra TAT 012) CD 1992. Opptak fra deres avskjedskonsert på Rockefeller, Oslo 6/12-91.
14) diverse artister - A Golden Shower From Norway (Bootleg) VHS PAL video 1993. Inkluderte video av Munch med låten Stranger. Denne utgivelsen er offisiell og utgitt av Bootleg i Oslo, altså IKKE en bootleg.
Diskografi; Bootleg: I tillegg finnes det flere bootleg taper ute å går. Undertegnede har kun sett disse konsertene på bootleg lister; Bergen, 14/10-89 og Bergen 17/10-89. I tillegg finnes deres to NRK TV opptredener på både video og tape lister.
Diskografi; Solo utflukter:
1) diverse artster - Depend On a Few Things (Anaerob tapes 01) MC 1984. På denne medvirket Done Is Done med låten Did you. Solbakken laget i tillegg coveret til denne utgivelsen. Coveret finnes i to forskjellige versjoner, der forskjellen er at det som er svart på den ene er hvitt på den andre og det samme for hvitt.
2) diverse artister - Rock furore CD 1 (Rock furore RFCD 1) CD 1992 som fulgte med magasinet Rock furore nr 17/91. På denne hadde Kristiansand kunst kommando med låten Cybercamels.
3) diverse artister - A Golden Shower From Norway (Bootleg) VHS PAL video 1993. Inkluderte video av Kristiansand kunst kommando med låten Kasematten. Denne utgivelsen er offisiel og utgitt av Bootleg i Oslo, altså IKKE en bootleg.
4) A trip outside - A trip outside (Tatra TAT 014) CD 1993. A trip outside er ett soloprosjekt for Ivar Mykland (eller ett KKK prosjekt hvor kun Mykland bidrar ?). Coveret laget av Alf Solbakken. Dette er uansett Mykland solo hvor han spiller Kristiansand Kunst Kommando komposisjoner. På A trip outside er det en ny versjon av Cybercamels i forhold til bidraget på Rock furore nr 17.
5) Blått tog - Hun reiser, reiser/Enden er nær (T23 009) CD single 1993.
6) diverse artister - We´ll Sail Out Far...Maybe A Little Too Far... (Apartment Records aparec004) dobbel LP + 7" 1996. Inkluderer Origami Replika med låten Lament 14 902/Myklands tale. Denne inkluderer vokal av Ivar Mykland.
7) Circus Gilmore – Jarka EP (Lundbergs MusikkSelskap LMS 008) 7” ps blå vinyl 1997
8) Bergmund Waal Skaslien - Soundoff (Turn Left Productions EUCD15) CD 1997 hvor Lars Aardal medvirker som studiomusiker.
9) Circus Gilmore – Hage i november (Lundbergs MusikkSelskap LMS 009) MC 1998
10) Blått tog – Chicken Tonight (Lundbergs MusikkSelskap LMS 016) MC 1998
11) Circus Gilmore – Tre på natta (Lundbergs MusikkSelskap LMS 019) 7” ps EP 1999
12) Circus Gilmore – Doctors Tail (Lundbergs MusikkSelskap LMS 022) CD 2000
13) diverse artister - ASYD VINYL (Krank diskoz ) dobbel LP juli 2000. Inkluderer Black Bone Chapel med en versjon av låten Swan Lee på denne tribute samler for Syd Barret.
14) Black Bone Chapel / Ring – Splitt 10” (Krank diskoz/Panikk fabrikk KRA023) 10” ps EP i 100 nummererte eksemplarer 2000
15) Rolf Gupta, Ikaros Kringkastingorkesteret, Avanti Kammerorkester - Chiaroscuro (Aurora ACD 5027) CD-rom 2001.
16) Change-2 Orchestra – Change-2 The Soundtrack (Change-2 Records ) CD
17) Black Bone Chapel – Born Bastard (Krank diskoz ) CD 2003
18) In The Woods - Live at the Caledonian (KARMAKOSMETIX/Prophecy Productions ) Trippel CD 2003 (den tredje CDen i denne utgivelsen er en samler med tittelen KARMAKOSMETIX PROMO SAMPLER, som inneholder diverse band fra Kristiansand, der iblant Black Bone Chapel med låten I Can Cry.)
19) Black Bone Chapel – Live At The Farm ( ) CD
Diskografi; Munch cover versjoner:
1) diverse artister - Jeg gleder meg til år 2000 (Sonet/Universal SCD 15131) CD 1999 som inkluderer Perculator med en cover versjon av Addicted
2) Perculator – Sergeant major (dBut ndbut 021) CD 2001. Gjenutgitt på XIII Bis Records (640003 2) CD Frankrike 2002. Inkluderer en cover versjon av Addicted
3) Red Harvest - Antipax mundial total (Red Harvest) DL EP august 2003 som inkluderer en cover versjon av Addicted
Annet
Folkene bak CrapTV jobber nå med å lage en DVD hvor Munch og T-23 relaterte videoer og intervjuer vil være med. Mer informasjon når den blir gitt ut. I mellomtiden kan man lese om prosjektet her. Nå har det dukket opp noen videoer med Munch på YouTube. Det er to konsertklipp fra Rockefeller, Oslo som du finner her og her og to klipp fra en konsert på Folken, Stavanger som du finner her og her. Biografi på Munch med diskografi forefinnes her. Diskografi finner man også her.
Kilder; En rekke utklipp fra Puls og Rock furore, T23 presseskriv, T23 jubileumshefte, brev + mail fra Rich Morgan Nordskog, Tatra sin web side, uoffisiel Munch web side, utgivelsene og samtaler med flere personer på dbut og deres backkatalog web side og mailer fra Rune Tengs i CrapTV.
Takk til alle. Hvis noen er glemt så ta kontakt, også hvis noen har oppdateringer eller korrigeringer til artikkelen og/eller discografien. Hvis noen kan skaffe meg original eller kopi av Megatape og Dreams & Dances blir vi nok enig om pris.
Av Tore Stemland
Denne artikkelen sto først på trykk i Fanz magazine #3 (1999). Her er ikke minst diskografien på solo utflukter betydelig utvidet. Oppdatert desember 2017.
Andre ting som burde interessere hardcore Munch fans; #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8 #9 #10 #11 #12 #13 #14 #15 (#15 - På konsert finnes det en låt med Black Bone Chappel. På video finnes det 3 låter med samme band. På konsert er det også opptak av Passsengers.)